2 Ağustos 2012 Perşembe

Fıtık (Herni) Çeşitleri – Herni Ameliyatları



Epigastrik herni

Karın orta hatta göbekten yukarıda görülen fıtıklardır. Oluşumu hakkında kesin bir neden bildirilememektedir. Nadir görülen bir fıtık tipidir.

Indirekt İnguinal Herni ( Kasık Fıtığı )

Bu fıtık tipinde, karın zarı, kasıktaki iç halkadan torbalara doğru uzantı yapar. Doğumsal veya edinsel olabilir. Kasık fıtıkları içinde en çok görülenidir. Bu tipin, torbalara kadar inmesi halinde “Skrotal Herni” adını alır. Karın için doku ve organların geçtiği halka dar olduğu için boğulma riski önem taşır.

Direkt İnguinal Herni (kasık fıtığı)

Bu tipte, fıtıklaşma iç halka ile karın orta hattı arasındaki zayıf bölgedendir. Doğumda mevcut değildir; sıklığı yaşla artar. Boğulma riski indirekt kasık fıtığına göre çok daha düşüktür.

Femoral Herni (Uyluk Fıtığı)

Kasık alt bölgesinde, başka bir deyişle uyluk üst bölgesinde, bacağı giden ana atardamar nabzının hissedildiği yerin hemen iç kenarındaki şişliktir. Kadınlarda daha sık görülür. Boğulma riski yüksektir.

İnsizyonel herni (Ameliyat Kesisi Fıtığı)

Daha önce geçirilmiş karın ameliyatlarının kesi yerlerinde ortaya çıkan fıtıklardır. Cerrahi teknik yetersizliğine, yara enfeksiyonuna ya da hastaya ait yara iyileşmesine bozacak etkenlere (obezite, şeker hastalığı, kortizon kullanımı, kronik akciğer hastalığı) bağlı olarak gelişebilir. Her 100 karın ameliyatının 10-15’inden sonra geliştiği bilinmektedir. Kesi yerindeki zayıflık zamanla büyüyerek fıtığı dev boyutlara ulaştırabilir. Cerrahi dışında bir tedavisi yoktur.

Umblikal Herni – Göbek  fıtığı

Karın içi organ ve dokularının göbek deliğinden fıtıklaşmasıdır. Doğumsal olabildiği gibi, sonradan da edinilebilir. Kadınlarda daha sık görülür.Kasık fıtığına göre çok daha fazla büyüyebilir. Boğulma riski düşük değildir.
Bilgini Pasla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder